Sinds 1 januari is er kentekenplicht voor land- en werkmaterieel. Verzekerden die materieel in bezit hebben waarmee op de openbare weg wordt gereden, moeten deze registreren bij het RDW.
Om welke objecten gaat het eigenlijk?
In eerste instantie gaat het om die krachtige, imposante tractoren die grote aanhangers kunnen trekken. Je vindt ze vooral in de agrarische sector en in de bouwsector. Het kan ook gaan om shovels, mobiele kranen en combines. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig bij het RDW ontvangt de eigenaar een kentekenbewijs. Hiermee kan een kentekenbewijs worden aangevraagd.
Verzekeringsplicht
Voor motorrijtuigen, zoals (land)bouwtrekkers, geldt een wettelijke verzekeringsplicht op basis van de WAM. Met de registratie- en kentekenplicht is de controle op die verzekeringsplicht veel effectiever. Ook als het gaat om een, volgens de nieuwe regels, niet-kentekenplichtig voertuig, is er volgens de WAM een verzekeringsplicht als ermee wordt gereden op een openbare weg of wat daarmee gelijk wordt gesteld. Denk bijvoorbeeld aan de vorkheftruck die minder breed is dan 130 cm. Deze heeft volgens de nieuwe regels geen register- en kentekenplicht, maar wel een verzekeringsplicht. Ook (eigen) terreinen die bereikbaar zijn voor het verkeer, worden gelijkgesteld aan de openbare weg, zoals een eigen erf of parkeerplaats.
Aanmelden kenteken
Het aanmelden bij het RDW gaat helaas nog niet geautomatiseerd. We willen je als adviseur vragen om het volgende te doen bij het aanmelden van het kenteken of bij een nieuwe aanvraag voor een werkmaterieel verzekering:
- Bestaande polis
Wil je het polisnummer, kenteken, de meldcode en de datum van de aanmelding sturen naar verkeer@surebusiness.nl? Als je een foto hebt van de voorkant van het kentekenbewijs dan ontvangen we die ook graag.
- Nieuwe aanvraag
Wil je het polisnummer, kenteken, de meldcode en de datum van de aanmelding vermelden in de notitie bij het aanvragen van de verzekering? Als je een foto hebt van de voorkant van het kentekenbewijs dan ontvangen we die ook graag. Je kunt deze uploaden in het dossier.
Handige links
- Hier kun je checken of het materieel geregistreerd en/of gekentekend moet worden: lis.rdw.nl
- Er bestaan bij sommige eigenaren misverstanden over de registratie van (land)bouwvoertuigen. Die kunnen vergaande gevolgen hebben, omdat je maar tot 1 januari 2022 kunt registreren. Daarna kan dat alleen via een keuring – en dat is veel lastiger en duurder. De RDW zet zeven veel voorkomende misverstanden op een rij: www.rdw.nl/zakelijk/nieuws/2021/de-grootste-misverstanden-over-landbouwvoertuigen