Het vak van financieel adviseur is voortdurend in ontwikkeling. Amweb publiceert regelmatig praktische tips van deskundigen voor de adviespraktijk. Roger Vermolen, acceptatiespecialist Werkmaterieel van SUREbusiness, geeft uitleg over werkmaterieel.
Veel verzekeringsadviseurs schade komen het in zijn adviespraktijk tegen: werkmaterieel. Daarbij wordt misschien snel gedacht aan grote infrastructurele werken. Maar ook bijvoorbeeld het plaatselijke tuincentrum heeft werkmaterieel. De verschillen in de beschikbare dekkingsvoorwaarden zijn groot en dus ook de gevolgen bij een verkeerd advies. Een aantal voorbeelden van werkmaterieel en wat de adviseur daarover moet weten.
Palletwagen onder stroom: wees extra alert!
Een adviseur loopt samen met een ondernemer door diens bedrijfspand. In de hoek van de ruimte staat een palletwagen aan de stroom. “In zo’n situatie moet de adviseur extra alert zijn”, waarschuwt Roger Vermolen. De adviseur moet er dan namelijk op letten of de stroom alleen wordt geladen om werkarmen omhoog of omlaag te krijgen, of ook om de palletwagen te laten voortbewegen. Waarom dat belangrijk is? “Omdat in dat laatste geval er een WAM-dekking moet zijn op de openbare weg of op het eigen terrein waar ook derden aanwezig kunnen zijn.”
Wibon wel of niet van toepassing?
De adviseur krijgt in een ander geval te maken met een tuinder. Na jarenlang de knuisten stuk te hebben gegraven besluit hij een handige graver te kopen. Sinds 2018 zijn de agrarische werkzaamheden vrijgesteld in de Wibon: Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. De ambachtsman die alles weet van violen en bosschages neemt een graafklus buiten zijn eigen agrarische onderneming aan, maar moet hier, volgens Vermolen, door de redelijk handelend en redelijk bekwaam verzekeringsadviseur worden gewezen op de Wibon. Volgens hem essentiële kennis: “Omdat bij het niet naleven van de eisen van de Wibon het eigen risico niet het standaard eigen risico voor graafschade is, maar naar alle waarschijnlijkheid ergens tussen de 5.000 en 25.000 euro zal liggen.”
Door of aan: een heel verschil
Polisvoorwaarden moet je goed lezen. Stel, een ondernemer belt jou, als adviseur, in paniek op. Zijn krat met dubbelglas is uit de takels gevallen. Jij stelt hem gerust dat alles in orde komt; de kraan op zijn vrachtwagen is gewoon meeverzekerd. Later moet jij echter bekennen dat dit toch niet het geval is. De polisvoorwaarden hebben het namelijk over schade veroorzaakt door de last. “Vaak dekt een verzekering van een heftruck, verreiker, graafmachine of zelfs de kraan op de vrachtwagen schade door de last wel, maar schade aan de last niet. Het krat met dubbelglas is dus niet gedekt. Als adviseur goed om te weten en je relaties op te wijzen”, stelt Vermolen.
Handig die machines die van alles kunnen
Een graafmachine is om te graven. Maar met een paar hulpmiddelen worden deze machines uitgebreid en ook geschikt voor bijvoorbeeld hei-, tril- of sloopwerk. Alleen, wat staat er in de polisvoorwaarden? Graafmachine. En wat is uitgesloten? Precies: sloop- en heiwerkzaamheden. “Dit is voor adviseurs belangrijke kennis. Door uw klant hierop te wijzen en zo nodig een aangepaste of een ruimere dekking te adviseren kan nare misverstanden voorkomen.”
Rondje om de kerk
Een ander voorbeeld. De plaatselijke grondwerker is begaan met de gemeenschap. Dus wanneer de stichting De Stralende Bloem vraagt of hij dit jaar bereid is met zijn tractor de bloemencorsowagen te trekken doet hij dat. Maar had de adviseur hem nu wel of niet gewezen op het feit dat gebruik van de tractor tijdens optochten, evenementen en wedstrijden van dekking was uitgesloten? “Een tractor die wordt gebruikt om het terrein klaar te maken voor een tractorpull evenement heeft wel gewoon dekking. Een klein verschil dat grote gevolgen kan hebben als het niet duidelijk is.”
Amweb publicatie. Eerste publicatie 10 mrt 2021